Verslag dag 4

Het zit er al weer op. In het kort kan ik het als volgt samenvatten: "Michal, Romy, Wai Keung, Judith, Freek, Roy, Diana, Judith, Raoul, Thijmen, Marina, Jozef". U zou graag wat meer weten? Ik zal m'n best doen.

Omdat de E+F groep toch erg onrustig bleek, werden ze verplaatst naar een kleinere zaal, waar ze samen met de G+H hun partijtjes afwerkten. Roy Maessen trok zich niks van de verhuizing aan en ging door waarmee hij bezig was: gewoon alle potjes winnen! Dat hield hij tot het einde vol, waardoor hij met 17 uit 17 kampioen werd. Bas Fogl en Roy van Oeteren hielden hem aardig bij en werden tweede en derde.

De iets jongere F-categorie speelde in n groep met de E-categorie en had het daardoor natuurlijk moeilijker dan hun E-collega's. Freek Hegge haalde 12.5 punt en werd daarmee ruim eerste in de F.

De D-categorie werd in feite beslist tijdens hun eerste ronde van de dag. Diana Dalemans speelde tegen Tim Yue en de winnaar van de partij zou zeer waarschijnlijk met de eerste prijs naar huis gaan. Tim Yue stond een stuk voor, maar verloor uiteindelijk op tijd. Diana speelde de dag professioneel uit en hield haar voorsprong.

De allerkleinsten (G+H) hoefden alleen op de zaterdag te spelen. Samen in een groep van 7 speelden ze 14 ronden (waarbij ze twee keer een vrije ronde hadden). Al snel blijken er twee spelers bovenuit te steken. Zowel Michal Slomczewski als Wai Keung Liu scoren er vrolijk op los. Aan het einde dag eindigen ze allebei op 11 punten uit 12 partijen. Michal verliest een keer van Wai Keung en Wai Keung verliest een keer van Michal. Verder lieten ze geen steekjes vallen. Omdat de een in de G speelt en de ander in de H was het makkelijk en waren ze allebei kampioen. Wai Keung met een voorsprong van 3 punten op de nummer 2 in de G en Michal met de gigantische voorsprong van maar liefst 8,5 punt!!! En dan te bedenken dat de winnaar van de A-categorie maar 6 punten had...

In de A-categorie en de B-categorie valt de spanning mee Jozef Simenon wint vrij snel van Sander Bachaus en houdt daardoor zijn halfje voorsprong op Mart Nabuurs. In de B-categorie heeft Thijmen Smith genoeg aan een remise tegen Lars Strolenberg en die haalt hij netjes binnen, net als bij Jozef is dat redelijk snel gebeurd.

Daarmee blijft de spannendste groep over: de C-categorie. Na hun tweede speeldag waren er vier spelers die binnen een halfje van elkaar stonden: Sjors Clabbers, Raoul Frijns, Tristan Hnen en Judith Hendrix. Na de laatste speeldag zitten ze nog steeds zo dicht bij elkaar! De volgorde is ietsjes gehusseld, want de verrassing uit deze categorie, Sjors, zakt van plek 1 naar plek 3. Dit kwam doordat hij verloor van Tristan. In de laatste ronde stond nog de partij Judith - Raoul op het programma. Raoul had genoeg aan remise voor de titel. Als Judith zou winnen, dan moest ze een barrage spelen tegen Tristan (als die tenminste zou winnen van Jasper Bauer). Raoul liet zien waarom hij bovenaan stond en drukte Judith ver terug. Als Raoul remise aan biedt, staat hij zo goed dat Judith niet kan weigeren. En daarmee gaat de titel naar Raoul.
Kijkend naar de partijen van Raoul dan is die titel meer dan verdiend. Tegen Sjors maakt hij in de opening een flinke blunder, maar tegen bijvoorbeeld Tristan en Judith speelt hij hardstikke goed!

En daarmee hebben we dus alle groepen gehad. Ik hoop dat iedereen het naar zijn zin heeft gehad en leuke partijen heeft gespeeld. Tot slot voor iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar!

Ruud Lemmers